30 Temmuz 2008 Çarşamba

Tuvalet Eğitimi II

Şu link'te tuvalet eğitimi ile ilgili Tracy'nin önerilerini kısaca anlamıştım.

Ada 9 aylıktı ve ben kitapta verilen checklist'e bakarak hazır olabileceğine kanaat getirmiştim. Ancak kendimde gerekli enerjiyi görmediğim için, eğitime biraz geç başladım (11 aylıktı). Aslında Tracy bebeğin sadece oturuyor olmasını bile yeterli buluyor. Anahtar kelime yine "rutin". Bu sefer tuvaleti rutine ekledik.

Ada'nın 3 aylıktan itibaren çok net bir rutini var. Uyku, aktivite ve yemek saatleri belli. Bebeğin rutini varsa, bu rutine yeni bir heyecan eklemek de kolay oluyor. Reçete belli. Uyanır uyanmaz tuvalet ve her öğünden 20 dakika sonra (9-15 aylık bebekler için bu süre; büyüdükçe süre artıyor) tuvalet. Hiç biri 5 dakikayı aşmamak şartıyla. Yaparsa yapacak, yapmazsa kalkacak. Önemli olan alışkanlığı kazandırmak.

Şimdi ilginç şeyi söyleyeceğim: Başladığımız gün oldu bitti her şey (24 haziran). İlk oturuşta çiş-kaka yaptı ve o günden beri 2 kez dışında kakasını bezine yapmadı -biri ben hastanedeyken. Tuvalete gitmek, klozete oturmak hayatına heyecan kattı -gerçekten. Hatta ilk alkışı da orda yaptı. Şimdi her kaka çiş yaptığında alkış yapıyor. Nerdeyse tuvalete oturduğu an patır patır görevini yapmaya başlıyor. Şaşmıyorum desem yalan olur.

Bence önceden net bir rutinin olması ve bu işe başlamadan uzunca bir süre benimle tuvalete girmesi ve küçücükken çiş-kaka-tuvalet ilişkisini bu şekilde kurması en büyük etken. Sonuçta hem anneyi taklit ediyor, hem onu mutlu ediyor. Bu yaşa özgü iki özellik. 18 ay sonrası bu özellikler yerini isyan ve redde bırakıyor. Bu bakımdan erken eğitimin kolaylıklarının daha fazla olduğuna inanıyorum.

Evet fiziksel olarak popo kasları henüz gelişmiyor. Bir yaş civarı tam olarak geliştiği söyleniyor. İşte Tracy bu geçiş dönemini bebeğin bizzat, tuvalette farkına vararak yaşaması gerektiğini söylüyor. Bu da gayet mantıklı.

Bazen çiş kazaları yaşıyoruz, çünkü yaz mevsimi, düzensiz ve sürekli su içiyor. Aslında biraz daha gözlemci olup, bu konuyu da halletmek kolay ama benim ameliyat araya girdiği için, o noktada biraz zayıfız. Yani kafasına bardağını dikip bol bol su içerse, o andan 20 dakika sonra da tuvalete oturtmak gerek. Bu hafta bu konuda biraz gözlem yapmak istiyorum. Bakalım gelişme olacak mı?


Zamanla işin daha da kolaylaşacağını zannediyorum. Çişini söyleyecek bir kere -umuyorum. Ama bu saatler bile "cuk" oturmuş durumda bizim için, söylemesine gerek kalmadan iş halloluyor. Gerçi biraz erken gelirse kakası "koko" diyerek haber de veriyor.

Biz böyle yaşadık. Yani günde sadece 5 kere tuvalete oturtuyoruz ve sadece 5 dakika bekliyoruz. Günde 1 kere, bazen 2 kere hiç bir şey yapmadan kalkıyor. Günde 2 veya 3 kere çiş-kaka, diğerlerinde de çiş yapıyor. Gece maalesef henüz tam kuru kalktığı günler diğer günlerden az. Sabaha karşı yaptığını sanıyorum. Buna da Tracy'nin önerisi, yatmadan birkaç saat önce çok sıvı vermekten kaçınmak. 7'de uyuyorsa, 3.30'dan sonra su vermezseniz geceyi kuru geçirir diyor. Ben yaz mevsimi olduğu için bu öneriye uymuyorum.


Tracy, bu konuda daha esnek yazıyor aslında. Ben burda çok teknik yazdım farkındayım. Aslında hiç bir şey zorlamayla gerçekleşmiyor. Dediğim gibi bu iş Ada için yeni bir eğlence olarak başladı ve öyle devam ediyor. Bizim işimize yaradı. Belki başkalarının da yarar.

Belki de yaramaz tabii. Hep dediğim gibi, her ailenin kendi seçimi, kendi ihtiyaçları, kendi inanışlarıyla ilgili bir konu. Ben bu kitaptaki her şey hayatımızı kolaylaştırdığı ve Ada'yı da huzurlu bir bebek yaptığı için; bu konuda da ilk bu kitaptaki önerilerden faydalanmak istedim. Ve yine tuttu...

Tracy 9-15, 16-23, 23 ve sonrası aylar olarak gruplara ayırıyor tuvalet eğitimini. Ve her biri için farklı öneriler sunuyor. Ben 9-15'i anlattım. Daha sonraki gönderilerde diğer aylarla ilgili önerilerinden de bahsederim. 9-15 aylıklar için önerileri net ve kolay anlaşılır. Diğer aylar için bu kadar net önerilerde bulunmuyor. Daha çok problem çözücülük kimliğiyle yardımcı olmaya çalışıyor.


Bazı konular bazı bebekler için heyecan verici. Bizimki koskoca bir yaşında bebek fakat henüz yürümüyor mesela. O da tuvalet konusunda erkenci davrandı. Hiç bir şey için geç veya erken değil. Hepsi bir konuda erkenci, bir konuda geççi. Önemli olan anne-baba olarak bunu normal karşılamak ve bebeği desteklemek. Hiç bir zaman da "gerilmemek". Çünkü bebeğe en çabuk yansıyan olumsuz duygu bu.

Onun için ancak anne-baba tam olarak hazırsa bu işe girişmeli. Ve oyunu bozup yeniden başlamanın, olmadı yeniden başlamanın en kötü şey olduğunun farkında olmalı. Hangi sistem olursa olsun istikrarlı olmak en önemlisi. Yoksa miniklerin kafası gerçekten çok karışıyor. Onların en sevdiği şey tekrar ve önlerini görebilmek.

Peki şimdi biz bu işi 'tam olarak' hallettik mi? Hayır. Hala bazı kazalar oluyor çünkü. Ama çok rahatladık. Bir önceki yazıma gelen yorumlarda bu konunun ilgi çektiğini gördüm. Ayrıntılar kitapta.

8 yorum:

pinarbk dedi ki...

Yapıncak, ben merakla ve heyecanla bekliyorum bu kitabı.

Duru da tuvalete çiş yapıldığını biliyor. Hatta geçenlerde bebeğini klozet kapağının üstüne koyup "çiş çiş" dedi. O da kendi bebeğine eğitim veriyor:)) Kaka yaptın mı deyince de eğilip kendini kokluyor. Biz de aradabir oturtuyoruz. Biraz hızlandırsak fena olmayacak...

burcu dedi ki...

Yapıncak, maşallah diyelim adaya. Biz de bu yaz Göktürkle bu işi halletmeye çalışıyoruz. Göktürk 18 aylık olacak. Bu ayla ilgili önerilerini de heyecanla bekliyorum. Göktürk çişni ve kakasını genelde söyleyor fakat yinede kazalar yaşamıyor değiliz. Açıkçası sanırım ben senin kadar iyi gözlemleyemiyorum saatlerini, Göktürk söylerse götürüyorum arada da soruyorum var mı diye.Bu ayla ilgili öneriler neler acaba?

Gülfer dedi ki...

Sana ve Ada'ya bravo! Çok az kalmış tuvalet olayını halletmenize.
Ben Tracy'i okuma fırsatı bulamadım ama benzer bir metodu annemden duydum. Bize de uyguladığı yolla tuvalet alışkanlığı kazandırmaya çalışıyoruz Ceylin'e. Aşağı yukarı 11 aylıkken başladık denemelere. Bir tuvalet adaptörü aldık ve günde 2 kez oturttuk Ceylin'i. Sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yemeğinden sonra. Sonuç başarılıydı. Denemelerimizin çoğunda çiş-kaka tuvalete gitti. Bu hala da böyle devam ediyor. Senin yazını okuyunca 2'nin yeterli olmadığını anladım.
Annem şu an yıllık iznini kullanıyor :-) Ceylin babaanne ile olacak 1 hafta. Döner dönmez yeni bir plan yapıp tuvalete gitme sayısını arttırmalı.

Çok teşekkürler deneyimlerini ve bilgileri paylaştığın için.

Adakızını öp benim yerime dee..

Adsız dedi ki...

Merhaba Yapıncak,
Ada'nın yürüyememesi sorun değil gerçekten.Ayça Ada'dan 1 ay küçük, yürüyemiyor.Ama ben bunu hiç sorun yapmıyorum senin dediğin gibi her çocuk farklı.Doktor kontrollerinde yürüyememesinin bacak kaslarının elastik oluşu nedeniyle olduğunu bu yüzden geç yürüyeceğini söyledi hatta Ayça'yı biraz büyüyünce dansa ya da jimnastiğe yönlendirin dedi(çocukken jimnastik yapmıştım lastik kızdım).Belki de Adakız da öyle olabilir. Tuvalet eğitimini bende denemeye başlayacağım acayip cesaret aldım senden. Bizim idrar yolu enfeksiyonumuz var 3 aydır uğraşıyoruz belki daha sağlıklı olur...
Çağlayan & Ayça

Elif dedi ki...

Merhaba,
Bir süredir blogunuzu takip ediyordum, ve tam bizim başlamaya hazırlandığımız bir aşamayla ilgili çok faydalı bir yazı.
Naz 7-8 aylık olduğundan beri kaka yapacağı zaman çeşitli sinyaller yolluyordu, ama ben hep erken olduğunu düşündüm ama artık bizim için de doğru zaman olduğuna inanıyorum. Bugün tam 11 aylığız, Cumartesi günü doktor kontrolümüzde onunla da konuşup bu işe el atma niyetindeyim, önerileriniz güzel bir referans noktası olacak... Umarım biz de yol katederiz kısa zamanda, yaşayacaklarımızı en kısa zamanda paylaşmak üzere...

Adsız dedi ki...

Yapıncak, hayranım sana bir işin daha altından kalkmışsın süpersin valla, ne diyeyim :)
Lara Nur topu yatakta oturmaya merak saldı, Buda gibi, sabaha karşı yatakta uyuyan fakat oturarak uyuyan bir bebek, korku filmi karesinden fırlamış gibi. Sanki bir düğme var, yüzükoyun yatırıyorsun, bippp oturuyor, kurulu bebek gibi. Güleyim mi ağlayayım mı bilemedim. Dün kafama vurdum onun yanında of Allahım sabır! diye, ne yaptı sence? o da kafasına vurup off dedi, çünkü kafası acıdı :( Ahhhh ah, keşke yakında olsan, ne zaman dönüyorsun, çok özledik

Öpüyorum sizi
Deniz Ermis Meric

Mine dedi ki...

Yapocum, eline saglik cok guzel yazmissin, sagol tesekkurler.

Yapıncak Gürerk dedi ki...

Pınar'cığım, Duru bence sizden daha hazır görünüyor :)

Sevgili Burcu, aferin Göktürk'e, biraz yavaş gidiyorum biliyorum ama o ayla ilgili bir yazı da yazacağım. bir öneri soru sormamaya çalışıp, tuvaleti rutininin bir parçası yapmaya çalışırsan iş daha kolaylaşacaktır. "Şimdi tuvalet vakti, hadi tuvalete gidiyoruz" gibi.

Sevgili Gülfer, işte senin örneğin annen, ne güzel, en güzeli. Tracy'den bir öneri, çocuğunuzu birey gibi görün diyor, "siz arada tuvalete arada altınıza yaptığınızı düşünebiliyor musunuz?" :) Kitaptan...

Çağlayan geçmiş olsun ayça2ya umarım çabuk geçirir hastalığı. Belki Ada da elastik kızdır :)

Elif haberlerinizi merkala bekliyorum.

Mine'ciğim, sizin yaşları da yazacağım. Becerebildiğim en kısa sürede.