21 Nisan 2008 Pazartesi

Emeklemek ve SIDS

Ada 9.ayını doldurmak üzere ve hala emeklemiyor. Çok hoş bir durum değil ama panik olmaya da gerek yok. Her bebeğin gelişimi farklı, bir yönden hızlı giderken, bir yönden arkadan takibedebiliyorlar "aydaş"larını.

Biraz önce
üyesi olduğum bir gruptaki linklerden birinden ilginç bir bilgi edindim. Amerika başta olmak üzere, son yıllarda bebeklerde emekleme zamanı gecikmeye başlamış. Bunun sebebini de SIDS (Sudden Infant Death Syndrome, 'Ani Bebek Ölümü')'den korkan ailelerin, bu riski büyük oranda azalttığı kanıtlandığı için, bebeklerini sırtüstü yatırmalarına bağlamışlar. SIDSde azalma görülürken, emekleme zamanında da gecikme saptanmış. Bebek sırtüstü yatınca emeklemek için gerekli egzersizleri çok daha az yaptığı için böyle bir gecikme oluyormuş.

İnsan vücudu ilginç. Artık 20 yaş dişinin de çok daha az kişide çıktığını, 4 tanesinin tamamlanmasının yüzdesinin yine azaldığını biliyor muydunuz? Sebep de yeni yemek alışkanlıkları, vahşi etoburluğumuzun azalması ve sağlıklı beslenmeye yönelmemiz.

Baştaki paragrafa dönersek, Ada'da yemek ve uyku önden giden güzelliklerdi. Herkesin "Aman söyleme, sus sus, nazar değer" dediği türden. Ama fiziksel bakımdan biraz geriden gidiyoruz. Gerçi, kafa kaldırma (doğduğundan itibaren başını kaldırıyordu!), kolları üstünde kalkma, dönme zamanında gerçekleşti ama emekler pozisyonda popo kaldırma, basma, emekleme...gerideyiz. Bir de şişkoyuz tabii :)

Ve Ada sırtüstü yatıyor. Her zaman. Hmm.

4 yorum:

AycA dedi ki...

Panik olmana evet gerek yok :) elbet kalkıyorlar.. ben Erini hiç sırt üstü yatırmadım.. am abu bir tavsiye tabii ki değil.. odasına bir kamera kurup devamlı izleme şansı yarattım böylece yüzüstü yatmasını sağladım ama zaten sırt üstü uyumuyordu!!!:)) ve yüzüstü yatmasının en büyük avantajı sırt kasları ve boyun kasları daha çabuk kuvvetleniyor.. eğer gözleme şansı varsa yüzüstü yatırılabilir bence bebekler..biz bu müzikal buluşmalara katılmak isteriz :)

Ben Ona Resmen Asigim dedi ki...

Benim oğlum 1,5 aylık yüzüstü yatmaya başlamıştı ama yaşıtları yürümeye başladığından nerdeyse yeni emeklemeye başlamıştı. Tabiki sırtüstü yatmanın etkisi vardır. Ama benim oğlan gibi mükemmeliyetçide olabilir ya da ödlek. Bir anda emeklemeye bir anda yürümeye başlayabilir Ada hanımcıkta. Sevgiler

Yapıncak Gürerk dedi ki...

Bizimki ilk ay sadece yan, ikinci ay sadece yuzustu yatti-kontrollu sekilde, benim yine hosuma gitmiyordu ama neyse.

Ucuncu aydan itibaren sirtustu yatti ve budur, oyle devam ediyor. Neyse simdi deli gibi egzersiz yaptirmaya basladim, hareketleniyor yavastan -ayni oranda da daha cok uyuyor yorgunluktan :)

Yapıncak Gürerk dedi ki...

Ayca bekliyoruz, cok sevindik. Erin'le de tanisacagiz demektir.

Bu haftasonu dersimiz var, dolu. Gelecek haftasonu, ya da haftaici de olabilir. Yer ve saati bildirecegim.